Thanaka

Thanaka

Nom llatí: Murraya paniculata

Història:

El Thanaka es una pasta cosmètica blanca grogosa d’origen vegetal correntment utilitzada a Birmania per cobrir la cara i algunes vegades els braços de les dones i nenes, i en menor quantitat la dels homes i els nens. Ja s’utilitzava des de fa 2000 anys. També esta difosa en països veïns com Thailàndia.
La crema de thanaka s’aconsegueix raspant la escorça, la fusta o les arrels de l¡arbre amb una mica d’aigua sobre una pedra circular anomenada Kyauk pyin.
Les dos thanakas mes populars son als de Shwebo (Limonia Acidissima) de la divisió de Sagaing i el thanala Shimataung de la divisió Magway.

Propietats: La crema s’aplica al rostre amb dibuixos simples, el mes corrent es un disc en cada galta, a vegades amb tires anomenades thanaka bè gya, o amb la forma de una fulla, amb el nas també mes remarcat. Algunes vegades també s’aplica des de el cap fins als peus (thanaka chi zoun gaung zoun). A part de la seva funció cosmètica, el thanaka procura una sensació de frescor, protegeix de les cremades del sol, ajuda a lluitar contra l’acne, torna la pell suau i te una acció antimicòtica. El seu perfum recorda una mica la fusta de sàndal.

Origen: S’extreu a partir de la fusta de diversos arbres que creixen amb abundància a Birmania central i conegut col•lectivament com “arbre thanaka”.

Tots a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z